Разлива на Мисисипи в САЩ може да разбалансира световния пазар на зърно

Разлива на Мисисипи  потопи  около14,5 милиона декара земеделска земя в САЩ. Загубите на реколта на един от най-големите износители на земеделска продукция на световните пазари може да повиши още повече цените на основни култури.

Около 40 % от потопените от река Мисисипи земеделски площи са оризища. От общите засети площи с 18-те основни видове зърна, включително царевица, соя, ориз и пшеница, процентът на увредените култури е около 1,1%.

Наводненитое в делтата на река Мисисипи  вероятно ще забави началото на жътвата на зърнените и маслодайни култури в САЩ. Поради тази причина трейдърите са загрижени за нивото на запасите от царевица и соя и се страхуват от допълнително влошаване на ситуацията с реколтата.

Земеделските производители в Мисури и Мисисипи трябва повторно да засеят царевица и соя, тъй като наводнението е измило голяма част от покаралите семена, както и необходимите хранителни вещества за растенията от почвата.


Тези загуби, които ще понесат фермерите, вследствие на последиците от наводненията,  може да тласнат нагоре цените на пшеницата и соята, както на вътрешния, така и на световния пазар, твърдят експерти.