Експортът на царевица от Бразилия ще бъде с нов рекорд

 

През текущия сезон от Бразилия ще бъде експортирано рекордно количество царевица според прогноза на FAS USDA.

 

Реколтата от царевица през текущия сезон (03.2015 – 02.2016г) е максимална за цялата история на страната – 85 млн. тона благодарение на добрите метеорологични условия при отглеждането на втората реколта от културата. Голямото предлагане на царевица, слабата национална валута и ниската стойност на морския фрахт ще позволят износ от 32,5 млн. тона.

 

През следващия сезон Бразилия може да прибере 81,5 млн. тона царевица при нормални природни условия. Износът ще се намали до 26,5 млн. тона.

 

Вътрешното потребление на царевица в Бразилия ще продължи постепенно да нараства – 58 млн. тона през следващия сезон (+1 млн. тона спрямо текущия). Сега фермерите предпочитат да продават царевицата си за износ. В случай, че бразилската валута продължи да отслабва, това ще окаже негативно влияние на птицевъдния и свиневъдния сектори, а потреблението на царевица ще се понижи.

 

Реколтата от пшеница в Бразилия през текущата година пострада поради продължителните валежи – данни на FAS USDA. В резултат на това страната ще е принудена да увеличи вноса на пшеница с високо качество – до 6,5 млн. тона (+17% спрямо предходния сезон).

 

От 1.01.2016г до сега поради обилните валежи в североизточните части на Бразилия фермерите не могат да завършат посевната кампания на соята. Съгласно прогнозите, валежите ще продължат и през следващите десет дена. На засетите площи влагата не дава възможност да бъдат проведени мероприятията по пръскане на посевите.

ZarnoBorsa02 Фев, 2016