МЗ на Индия: Реколтата от пшеница ще превиши миналогодишната въпреки сушата

 

Реколтата от пшеница в Индия през текущата година ще превиши тази от предходната въпреки по-малкото засети площи според прогноза на МЗ на страната.

 

През миналата година са били прибрани 88,94 млн. тона пшеница, като резултатът е по-слаб от очакваното след продължителните валежи по време на жътвата.

 

След понижението на температурите през последните седмици състоянието на посевите от пшеница се подобрява. През февруари се очаква благоприятно време за развитието на посевите. Изглежда Ел Ниньо бързо отслабва след като в Индия се наблюдава рязка промяна на метеорологичните условия – захлаждане и валежи, а в същото време в Аржентина сушата напредва.

 

Площите с пшеница от реколта 2016г достигат 290 млн. декара, което е с 4% по-малко от предходната година.

 

Индийските мелничари изискват от правителството отмяна на 25% мито при внос на пшеница. През миналата година властите повишиха импортното мито на пшеницата от 10% на 25% с цел намаляване на държавните запаси от културата. Прогнозира се, че вносът ще бъде на ниво 2 млн. тона. Очаква се държавните запаси да удовлетворяват търсенето на пшеница в северните части на страната, докато на юг ще преобладава вноса.

ZarnoBorsa01 Фев, 2016