Индия: Решение за възобновяване на износа на пшеница може да бъде взето през юни 2011 г.

Индия, вторият световен производител на пшеница, може да надхвърли тази година своя исторически максимум по производството на пшеница и обмисля възможността за износ, съобщава Dow Jones.

 

Първоначално, правителствените оценки за реколтата от пшеница през този сезон ( до 30 юни) бяха в размер на 84,27 милиона тона, но крайната оценка може да се увеличи с 2 милиона тона, тъй като ключови райони на производство съобщават за увеличение на  реколтата.

 

В Индия, сеитбата на пшеницата започва през октомври, а жътвата започва от средата на март.

 

От 2007 година е в сила забрана за износ на пшеница.

 

Много производители и износители настояват за отмянат на забраната за износ на пшеница. Очаква се, че решението да бъде взето през юни тази година, след закупуване на зърно в държавните резерви.

 

Прогнозата за голяма реколта от пшеница позволява възобновяване на износа на зърно от страната, а това ще окаже натиск върху световния пазар.

Трейдърите предполагат, че правителството ще позволи износ на ограничени  количества пшеница.

 

Към 1 януари 2011 година, запасите от пшеница в Индия възлизат на 21,2 милиона тона, а необходимия обем на буферни запаси се предвижда на не по-малко от 11,2 милиона тона.

Запасите са се увеличили в Индия във връзка с добрите реколти в продължение на 4 години. През юли 2010 г. пшеничните запаси възлизат на 33,6 милиона тон,  т.е. 5,8 пъти повече от нивото им година по-рано.

 

През 2009 г., реколтата от пшеница в Индия бе  80,71 милиона тона.

 

 


 

 

ZarnoBorsa25 Май, 2011