Канада ще изпревари САЩ по износ на пшеница

 

Канада се стреми да излезе на първо място по експорт на пшеница сред страните от Западното полукълбо изпреварвайки САЩ.

 

Износът на пшеница от Канада през 2014 – 2015 МГ за първи път е повече на този от САЩ – 24,1 млн. тона при 23,2 млн. тона за САЩ.

 

Според прогнозата на USDA, през текущия сезон на първо място по износ на пшеница в света ще бъде Русия 23,5 млн. тона, на второ място САЩ с 21,8 млн. тона и Канада с 20,5 млн. тона.

 

Голямата разлика между износа на пшеница от САЩ и Канада непрекъснато се понижава. През текущия сезон експортът на пшеница от САЩ ще се понижи до 44 годишен минимум като в същото време канадския ще бъде над средния.

 

На износа от Канада помага слабата валута и ниските разходи за морски транспорт. Някой купувачи от Централна и Южна Америка закупуват качествена канадска пшеница, смесват я с пшеница от Черноморски регион и добиват брашно по-евтино от полученото от твърда пшеница от САЩ.

 

Направените инвестиции в инфраструктурата на Канада през последните години дават възможност да се прави голям и евтин експорт. В същото време инвестициите в инфраструктура от Западното крайбрежие на САЩ са минимални.

ZarnoBorsa28 Ян, 2016