Търсенето на соев шрот в Китай ще доведе до нов рекорд при вноса на соя

 

Фуражните заводи в Китай ще използват повече соев шрот, за да заменят протеина доставян от други продукти.

 

Китай е основен купувач на соя в света и може отново да закупи рекорден обем от културата. Фуражните заводи използват евтините международни доставки, за да удовлетворят почти изцяло необходимостта си от протеини. Протеинът от соевия шрот заменя този от рапица, семена от памук и DDGS. Свинепроизводството в Китай потребява над 40% от фуражите в страната, но домашните животни са намалели до многогодишен минимум.

 

Производството на соев шрот се увеличава с 10,3% през 2015г, което повишава вноса на соя с 14,4% до рекордно ниво. Използването на соев шрот е най-евтино за фуражните заводи въпреки икономическите проблеми. Повишеното търсене на соев шрот се получава в период на намаление на стадото от свине в Китай до минимално ниво от 2004г до сега. Китай се явява най-големият производител на свинско месо в света. Въпреки това, че стадото от свине се възстановява много бавно, намалените доставки на други протеинови култури води до по-голям ръст при потреблението на соя.

 

Пекин отдавна прие мерки за намаляване вноса на DDGS, а през този сезон вътрешното производство на рапица и памук рязко намаля. Фермерите са намалили площите с рапица с 30% за реколта 2016г след спада на вътрешните цени при отмяната на политиката за натрупване на запаси. През първата половина на 2015г соевият шрот заема нови части от пазара в следствие на неговата висока конкурентоспособност.

 

Вътрешните цени на соевия шрот са на най-ниското си ниво от 2007г до сега и вероятно ще останат такива в следствие голямото предлагане на соя в света. В Чикаго цената на соята е на нива от 2009 година.

 

Повишеното търсене на соев шрот ще увеличи вноса на културата в страната през 2015 – 2016 МГ до 85 млн. тона според прогноза на CNGOIC.

ZarnoBorsa25 Ян, 2016